Ik werk nu al een aantal jaren met Magento, een webwinkel maken hiermee is voor mij één groot feest. Het biedt onwijs veel mogelijkheden en de achterliggende structuur is goed doordacht opgebouwd, zeker in vergelijking met osCommerce. Maar helaas geeft Magento, zeker als je er nieuw mee bent, een hoop frustraties tijdens het maken van een webwinkel.
Nu weet jij vast ook wel dat het verstandig is om regelmatig een backup van de webwinkel bestanden en database te maken, maar doe je dat ook echt? Ik niet en dat heb ik geweten. Keer op keer heb ik met de handen in mijn haar gezeten van de zoveelste foutmelding die Magento toonde. Niet een foutmelding van een stukje code toevoegen, nee foutmeldingen waar je met geen mogelijkheid meer van afkomt. En wat doe je dan? Je begint van scratch af aan weer helemaal opnieuw met een schone Magento installatie.
Hier wou ik niet langer mee door gaan, dus heb ik uitgezocht wat een snelle en efficiënte manier is om jouw webwinkel te backuppen. De beschreven methode is vooral geschikt tijdens de webwinkel maken zelf. De methode werkt ook zeker op een live Magento omgeving, maar vanaf dan is het belangrijk om dit structureel te doen, bijvoorbeeld iedere 24 uur. Uiteraard laat je dit dan automatisch doen, hoe dat in ze werk gaat lees je binnenkort op dit blog. Laten we nu eerst van start gaan met het maken van een backup van jouw Magento webwinkel.
Magento backup aanmaken
- login op je control panel: http://www.jouwdomeinnaam.nl:2222
- klik onder het kopje ‘ Your Account’ op ‘Create/Restore backups’
- vervolgens kunnen we de onderdelen die we willen backuppen selecteren. Gedurende de ontwikkeling backup ik alle opties onder ‘Website Data’ en ‘Databases’. Een voorbeeld zie je in de afbeelding hieronder:
- als je dit hebt gedaan klik je op ‘Create Backup’, je krijgt nu een melding in beeld dat de backup wordt aangemaakt. Zodra de backup klaar staat ontvang je hier een mail van in de mailbox, waarmee jij jouw Magento hosting hebt aangevraagd.
Ik adviseer je om de backup even te downloaden. Hierdoor heb je er altijd een kopie van op je eigen pc. Verder is het zo als je eenmaal een aantal backups hebt gemaakt het zo kan zijn dat je beschikbare webruimte op raakt. Je kan ze dan gewoon van de server verwijderen en later weer terug zetten mocht je er gebruik van moeten maken.
Het downloaden kan via FTP. Je connect dan weer met jou hosting en gaat naar de directory ‘backups’ die in de root staat van je FTP account. Hier staan alle backups die jij zelf hebt gemaakt, aan de datum en het volgnummer in de naam kun je zien welke de nieuwste is. Als ik een backup download, rename ik het bestand ook altijd even, zodat ik weet wat deze precies inhoudt. Bijvoorbeeld: Magento_1.6.1.0_SchoneInstallatie.tar.gz.
Even niet de beschikking over FTP? Kies in DirectAdmin voor de optie ‘File Manager’ en klik op de directory ‘backups’. Hier zie je de bestanden (backups) en door er op te klikken krijg je de optie op hem te downloaden naar je pc.
Magento backup terugzetten
Loop je een keertje vast? Of wil je gewoon deels opnieuw beginnen? Dan ben je blij dat je regelmatig een backup hebt gemaakt van jouw Magento webwinkel. Als de backup niet meer op de server staat moet je deze weer eerst terug zetten op de server in de map ‘/backups’.
- log weer in op je control panel: http://www.jouwdomeinnaam.nl:2222
- klik onder het kopje ‘ Your Account’ op ‘Create/Restore backups’
- scroll naar beneden en selecteer het bestand van de backup die je wil terug zetten onder het kopje ‘Select a File to Restore’
- klik op ‘Select Restore Options’
- vervolgens kan je de terug te zetten items kiezen. Deze staan standaard op de items die je hebt aangegeven bij het maken van de backup. Je kan er nu bijvoorbeeld voor kiezen om uitsluiten de bestanden terug te zetten en de data in de database te laten voor wat het is.
- klik op ‘Restore Selected Items’ om de backup terug te zetten.
Dit was alles. Je hebt nu een eerste backup gemaakt en deze vervolgens ook weer terug gezet. Niet moeilijk, maar wel super handig om menig frustratie te voorkomen tijdens het ontwikkelen! Je doet er dan ook goed aan na iedere grote wijziging, het installeren van een module, instellingen wijzigen, enz. een backup te maken.